Egyedülálló technika alkalmazása az Ipari Parkban

2017. jan 5. | Friss hírek

Az egyik legfiatalabb cégek közé tartozik a csongrádi Ipari Park történetében a HEX-TECH Kft, amely 2014-ben írta alá a támogatási szerződést, majd 2015 második felében megtörténtek a kiviteli munkálatok, illetve a  gyártócsarnok átadása-átvétele. A beruházással 10 fő munkahelyet tudtak megtartani és további 4 fővel bővíteni a meglévő személyi feltételek körét.

A fémipari gyártócsarnok komplett gyártóberendezések kivitelezéséhez készült. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy az állateledel gyártás és feldolgozás területén szerzett tapasztalataikat hasznosítsák és egy egyedülálló gyártási művelet alkalmazásával érjenek el eredményeket. Az említett technika az extrudálás, mely olyan eljárás ami alkalmas arra, hogy 5-15% nedvességtartalmú termékeket kezeljenek s az ehhez szükséges energiához ne legyen szükség extra hőre. A takarmány extrudálásakor az alkotórészek a vízzel a komplett főzési folyamat alatt reakcióba lépnek úgy, hogy az extrudált anyagok vegyi és fizikai jellegében jelentős változások mennek végbe. A keményítő elkocsonyítása extrudálással, növeli az enzimek aktivitását.

A keményítő szemcsék szétbontása az emésztést gyorsítja. Az extrudált gabonatermékeket a malacok, juhok, lovak szarvasmarhák stb, takarmányaiban használják fel, mégpedig legtöbbször fiatal állatok esetében az elválasztás előtt és után, amikor még az enzimfeldolgozó szervük nincs teljesen mértékben kifejlődve. Az említett eljárással készült takarmánynak többek között nagy előnye, hogy növeli az állatok teljesítményét, jobban fel tudják dolgozni, minimálisra csökken az emésztési zavar problémája.

Lebontja továbbá a mérgező hatású tényezőket, elöli a patogén hatású baktériumokat vagy gombákat. Ez az egyedülálló eljárás alkalmassá teszi a takarmányt a modern és korszerű állattartás követelményeinek, mind ezek mellett számos ipari mellékterméket és nem hagyományos anyagot is fel tudnak használni az állatok takarmányozására. 

Archívum

Pin It on Pinterest

Share This