Szellőzőrendszerek télen

2017. jan 8. | Friss hírek

A Horváth Légtechnikai Ipari kereskedelmi Szolgáltató Kft a csongrádi Ipari park egyik 1999 óta jelenlévő betelepülője. A cég 2007 óta korszerű technológiával, környezetbarát vegyszerekkel végzi a légtechnikai és egyéb épületgépészeti rendszerek tisztítását. A lakossági szolgáltatások körét képezi a panelházak szellőző csatornáinak teljes körű tisztítása vagy a társasházak szellőző rendszerének tisztítása. A téli időjárás kedvez leginkább a penész megjelenésének, hiszen folyamatosan zord hideg párás idő van, ezért az ablakokat többnyire becsukva tartjuk. A modern tökéletesen szigetelő ablakok a régi fakeretes ablakokkal ellentétben már nem biztosítják a megfelelő szellőzést. A Horváth Légtechnikai Kft is felhívja az ilyen és hasonló időszakban megjelenő veszélyforrásokra a figyelmet honlapján: www.horvathlegtechnika.hu

Az első és legfontosabb kérdés, hogy miért van szükség a szellőzőrendszerek tisztítására télen is? A szellőzőrendszerek üzemeltetésével kapcsolatban, számos feladat és probléma merül fel, így például egészségügyi, tűzvédelmi, valamint energiatakarékossági oldalról adódnak megoldandó feladatok.

Tűzveszély:
Az elhanyagolt szellőzőrendszerek veszélyforrást jelentenek az ott lakókra! A szellőző légjáratokban felgyülemlett por, tűz esetén úgy viselkedik, mint a gyújtózsinór. A szellőzőrendszerekben kialakuló lerakódások (por, zsírgőz, olaj) táplálják az égést. Egy esetlegesen előforduló tűznél az elhanyagolt szellőzőrendszeren keresztül, a huzattal a lángok gyorsabban terjednek át az épület egészére.

Egészségvédelem:
A szellőzőrendszerek sajátossága, hogy a levegő áramoltatása során lerakódik bennük a por, és megtelepednek bennük a vírusok, baktériumok, valamint gombák, amelyek belélegezve a véráramba jutnak, és súlyos, krónikus betegségeket (allergia, asztma, stb.) okozhatnak. Ezért alapvető követelmény, hogy a meglévő szellőzőrendszerekből ezeket a káros anyagokat rendszeresen eltávolítsák. Gondoljunk bele, hogy egy átlagos ember napi levegőszükséglete: 15.000 liter tiszta levegő! Tekintettel arra, hogy életünk 70-90%-át zárt térben (épületek, csarnokok, iroda, lakás stb.) töltjük, a rossz minőségű levegő allergiát, szem irritációt, köhögést, rekedtséget, rossz közérzetet, levertséget, valamint fáradságot okoz.

Energiatakarékosság:
A megfelelő mennyiségű levegő cseréjéről, szállításáról elszívó ventilátorok gondoskodnak. Ezek megfelelő méretezése, hibátlan működése alapvető követelmény. Az elszennyeződött, eltömődött hiányos rendszerek esetében, a megfelelő cirkuláció érdekében az elszívó ventilátorokat többet kell üzemeltetni, amely jelentős energiatöbblet-felhasználást igényel, mindezt feleslegesen.

Archívum

Pin It on Pinterest

Share This